Individualni programi, prilagojeni vašim gibalnim sposobnostim

Tecar terapija

Žiga Kovač

Fizioterapevt in profesionalni osebni trener

Tecar terapija

Tecar terapija se od ostalih terapij razlikuje predvsem v prenosu energije. S stimuliranjem endogene energije v telesu, povzroči intenzivno stimulacijo na celičnem nivoju, spodbuja krvni obtok, zvišuje temperaturo in spodbudi fiziološke procese.

Ne deluje z neposrednim dovajanjem energije od zunaj ali z elektrošoki celic, temveč povzroča nadzorovani izmenični tok elektrolitov, ki so prisotni v telesu. S tem pospešuje celične presnovne procese s ciljem uravnavanja tkivne fiziologije. tecar terapija združuje dve metodi – rezistivno in kapacitivno. Kapacitivna metoda deluje selektivno na mehka tkiva (mišice, vezi in sinovialne strukture), medtem ko rezistivna metoda vpliva na tkiva z večjo odpornostjo (sklepne površine, hrustanec, aponevroze).

Tecar se uporablja za veliko različnih patologij in kot dodatek k terapiji pripomore k hitrejšemu okrevanju. Velika prednost aparata je, da ga lahko uporabljamo ob drugih vrstah terapije, prav tako pa ima zelo malo kontraindikacij (nosečnost, endorpoteze, srčni spodbujevalnik…), zato ga lahko uporabljamo za širok spekter pacientov.